woensdag 15 augustus 2012

Kaart Chili en Santiago

Kaart Chili: CIA
Chili heet officieel de Republiek Chili. Het is een land in Zuid-Amerika met 16.601.707 inwoners (2009). De hoofdstad is Santiago maar het parlement zetelt in Valparaíso. De officiële taal van het land is Spaans.

Chili grenst in het oosten aan Argentinië, in het noordwesten aan Bolivia en in het noorden aan Peru.

Het land ligt in het westen aan de Grote Oceaan. In het oosten ligt de Andes, die echter vrijwel meteen uit de oceaan opstijgt.

Bij Chili horen ook de Juan Fernández-archipel, de Desventuradas-eilanden en Paaseiland, dat zeer ver ten westen van het Chileense vasteland ligt.

Chili bevindt zich aan de geologisch instabiele westrand van het Zuid-Amerikaanse continentale plateau waardoor het land regelmatig wordt getroffen door aardbevingen.

Klimaat en vakantie
Het klimaat van Chili wordt bepaald door het subtropische gebied van hoge luchtdruk boven de Grote Oceaan en de daarmee samenhangende Peru- of Humboldtstroom.

Deze stroom voert relatief koud water langs de kust naar het noorden en het Andesgebergte. Door de Humboldtstroom liggen de temperaturen langs de westkust van Zuid-Amerika aanzienlijk lager dan met de geografische breedte overeenkomt.

In het Andesgebergte dalen de temperaturen met de toename van de hoogte.

Chili strekt zich uit over vrijwel alle klimaatgordels, van de evenaar tot in het subantarctische gebied.

Het land is bij toeristen dan ook in trek vanwege het klimaat, het landschap, met onder meer hoge bergen in de Andes, de stranden en de veelzijdige dierenwereld.

Vulkanen
Chili kent een aantal actieve vulkanen, zoals de Tronador, de Fitz Roy en de Maipo. Deze bevinden zich in het Andesgebergte.

Steden Chili
De hoofdstad van Chili is Santiago. De grootste stad is Puente Alto. Andere grote steden in het land zijn Antofagasta, Arica, Concepción, Coquimbo, La Serena, Osorno, San Pedro de Atacama, Temuco, Valparaíso, Punta Arenas.

Kaart steden Chili: CIA

Kaart Chili
Chili grenst aan de landen Peru, Bolivia en Argentinië. Het Zuid-Amerikaanse land ligt in het westen aan de Grote Oceaan.

Kaart Chili topografie: CIA